Kinderen en de tandarts

We geven graag een antwoord op een aantal veel voorkomende vragen over een tandartsbezoek bij kinderen.

Vanaf wanneer is een tandartsbezoek nodig?
Wij raden aan om vanaf tweeëneenhalf te starten met de controles. Indien je zelf niet angstig bent voor de tandarts kan je je kind al eens meebrengen naar de praktijk. Zo kan hij of zij al eens kennismaken met de tandarts en alles wat er in de praktijk gebeurt.

Wat doet de tandarts bij jonge kinderen?
Bij jonge kinderen zijn behandelingen vaak nog niet noodzakelijk. Het gaat er bij een controle vooral over om de tanden grondig te reinigen, de ontwikkeling van het gebit op te volgen, poetsinstructies te geven en om je kind gewoon te maken aan een tandartsbezoek vooraleer er grotere behandelingen nodig zouden zijn. Net daarom raden we aan om 1 á 2 keer per jaar met je kind op controle te komen.
Kinderen die een beugel hebben gaan regelmatig op controle bij hun orthodontist. Toch blijft het aangewezen om ook hen elke 6 maanden bij de tandarts op gaatjes te laten controleren.

Hoe kan ik mijn kind voorbereiden om een bezoek?
We hebben voor jullie een aantal tips op een rijtje gezet. Je kan dit nalezen door hier te klikken.

Welke tandpasta gebruik ik best?
Vanaf de eerste doorbraak van de melktand moet er gepoest worden! Welke tandpasta je daarvoor kiest, van welk merk, hangt vooral af van persoonlijke smaak. Wat wel heel belangrijk is dat je een tandpasta kiest die overeenkomt met de leeftijd van je kind. Dit heeft te maken met het fluorgehalte, deze is voor jonge kinderen anders dan voor wat oudere kinderen die reeds aan het wisselen zijn.

Mag tandpasta doorgeslikt worden?
Dit is afhankelijk van de leeftijd je kind en daarmee het fluorgehalte in de tandpasta. In peutertandpasta’s is het fluorgehalte niet zo hoog wat het niet zo erg maakt als ze de tandpasta doorslikken. We adviseren om je kind te leren spoelen vanaf ongeveer 4 jaar. Wanneer ze overstappen naar juniortandpasta’s (vanaf 6 jaar) moet er gespoeld worden omdat het fluorgehalte in de tandpasta dan veel hoger is.